Kādēļ ir vērts pāriet uz elektrisko plīti?

  • Komforts: gatavojot uz elektriskās plīts, nerodas degšanas blakusprodukti, līdz ar to nav nepieciešams tik jaudīgs tvaika nosūcējs kā gāzes plītij, turklāt virtuves mēbeles nepārklājas ar netīrumiem. Indukcijas plīts komforta ziņā ir visērtākā – pie tās nepiedeg ēdiens, kā arī sildīšanas intensitāti var regulēt gluži kā gāzes plītij – uguni.
  • Drošība un veselība: gāzes plīts darbojas ar atklātu liesmu, līdz ar to ir risks gan apdedzināties, gan izraisīt ugunsgrēku mājoklī. Gāze no balona, ja tas atstāts nenoslēgts, var noplūst un izraisīt nopietnas veselības problēmas, tā ir arī sprādzienbīstama. Jaunākās elektriskās plītis neuzkarst, automātiski izslēdzas, ja uz tās ir izlijis šķidrums vai nekas netiek gatavots, turklāt tām ir iespēja bloķēt vadības paneli, līdz ar to padarot plīts lietošanu drošu arī ģimenēm ar bērniem.
  • Efektivitāte: lai gan izmaksas, gatavojot ar gāzes plīti, ir nelielas, tas tomēr nav efektīvākais un videi draudzīgākais veids. Gatavošana uz indukcijas plīts ir videi draudzīgāka, jo aptuveni 80–90% elektroenerģijas tiek patērēta produktu sildīšanai – gāzes plītīm šis rādītājs ir vien 35–40 %. Tāpat visas elektriskās virsmas var uzskatīt par videi draudzīgākām, jo, uz tām gatavojot, CO2 emisijas nerodas, bet, sadedzinot dabasgāzi vai propāna-butāna maisījumu, tiek radīta tiešā emisija, kas nonāk dzīvojamā telpā, patērējot arī tajā esošo skābekli. Savukārt elektriskās plītis tiek ražotas aizvien efektīvākas – indukcijas plīts patērē par 50 % mazāk elektroenerģijas nekā, piemēram, vecākās paaudzes elektriskās plītis ar metāla sildriņķiem. 

Jautājumi un atbildes par citām tēmām

Vairāk sadaļu