Atpakaļ uz visiem jaunumiem

Septembris – konservēšanas un ievārījumu gatavošanas laiks

18. septembrī, 2018.

Izaudzētā raža jau ir novākta un šobrīd varam mieloties ar svaigajām dārza veltēm. Lai pašmāju gardumus būtu iespējams baudīt ilgāk, pienācis laiks padomāt par augļu un dārzeņu iekonservēšanu ziemai. Ja šogad vēl neesi paguvis pagatavot savu mīļākā ievārījuma vai marinēto gurķīšu recepti, aicinām ņemt vērā Elektrum Energoefektivitātes centra ieteikumus, kā ērtāk un ar mazāku energoresursu patēriņu sagatavot krājumus ziemai!

Sagatavošanās darbi

Pirms augļu, dārzeņu un burciņu mazgāšanas pārbaudi, vai ūdens jaucējkrāns ir aprīkots ar ūdeni taupošu ierīci – aeratoru. Aerators sajauc ūdeni ar gaisu, tā panākot sajūtu, ka strūklas plūsma ir lielāka, taču ūdens patēriņu samazinot par 50 %. Ja ūdens plūsma ir balta un saputota, ūdens jaucējkrāns jau ir aprīkots ar aeratoru.

Ja Tavā mājoklī ir pieejama trauku mazgājamā mašīna, izmanto to burku sagatavošanai. Trauku mazgājamās mašīna žāvēšanas process notiek augstā temperatūrā, tādējādi burkas tiek sterilizētas. Tā patērēsi krietni mazāk ūdens, jo mūsdienīga trauku mazgājamā mašīna viena cikla laikā patērē tikai  6–8 litrus ūdens. Turpretī pa krānu šāds daudzums iztek mazāk kā minūtes laikā.

Tomēr, ja šādas iespējas nav, burkas mazgā pēc iespējas karstākā ūdenī un atceries to lieki netecināt, mazgāšanas laikā regulējot ūdens plūsmu. Ņem vērā, ka trauku mazgājamo līdzekli no traukiem pilnībā var noskalot tikai ar aukstu ūdeni. Kad burkas ir rūpīgi izmazgātas un nožuvušas, tās vari sterilizēt cepeškrāsnī – 150 °C temperatūrā 15 minūtes.

Atceries! Neizmanto jau lietotus vāciņus. Lietots vāciņš ir lietots – gumijotā elastīgā plastmasas blīve iekšpusē paredzēta hermētiskai burkas noslēgšanai, un, ja tā ir kaut nedaudz bojāta, konservēšanai ieguldītais darbs gluži vienkārši var izrādīties veltīgs, jo iekonservētie produkti sāks bojāties.

Kad produkti un burkas ir sagatavotas, var ķerties klāt gatavošanas procesam. Lai efektīvāk izmantotu enerģiju, izvēlies plīts sildvirsmai atbilstoša izmēra katlu ar biezu pamatni. Katla pamatnes diametram pilnībā jānosedz sildvirsma vai jābūt lielākam par to, lai nekarstu katla rokturi un nerastos siltuma zudumi.

Tāpat vienmēr lieto katlu vākus, vēlams stikla, lai gatavošanas traukā saglabātu siltumu un produkti pagatavotos ātrāk. Tā samazināsi konservēšanai nepieciešamās enerģijas patēriņu.

Ievārījumu gatavošana

Ogas, īpaši sarkanās, satur vērtīgos antioksidantus, kas aizsargā organismu no kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem, kas veicina gan slimību attīstību, gan novecošanu. Taču augstā temperatūrā šie bioloģiski aktīvie savienojumi sadalās jeb iet bojā, samazinās arī citu vērtīgo vielu, tajā skaitā arī C vitamīna, daudzums. Par antioksidantu zudumu liecina ievārījuma krāsa – jo tā kļuvusi tumšāka, brūnāka, jo mazāk vērtīgo vielu atlicis. Lai ievārījums būtu veselīgs, to ieteicams vārīt vien neilgu laiku, noputot un noņemt no uguns nost.

Tādēļ piemērots ir ievārījumu cukurs, jo pēc tā pievienošanas ievārījums jāvāra ne vairāk kā 5 minūtes, bet, lietojot parasto cukuru, vismaz 10 minūtes. Turklāt uztura zinātnieki ir izpētījuši, ka ilgi vārot, sadalās ievārījumā iebērtais cukurs un veidojas veselībai nevēlama viela hidroksimetilfurfurols, kam piemīt kancerogēna iedarbība.

Konservu pasterizēšana

Kompotu un citu marinējumu pasterizēšanai efektīvāk lietot vienu lielu 20 vai 25 litru katlu, kurā vienlaikus var ielikt vairākas burciņas, nevis daudzus mazus katlus, karsējot vairākas sildvirsmas.

Lai efektīvi izmantotu enerģiju, sākot konservu pasterizēšanu, plīts virsmu ieslēdz maksimālajā temperatūrā, līdz ūdens sāk vārīties, pēc tam plīts sildīšanas intensitāti samazini līdz vēlamajai ūdens temperatūrai.

Pamēģini ko neierastu!

Plūmju–kastaņu ievārījums

Sastāvdaļas: sarkanās plūmes – 1 kg, kastaņi – 200 g, cukurs – 500 g, kardamons – 5 g, ½ laima mizas.

Pagatavošana: plūmes iegriež un blanšē verdošā ūdenī 30–45 sekundes, notīra to mizas un izņem kauliņu. Pēc tam 300 g plūmju sagriež kubiņos, bet pārējās sagriež smalki. Kastaņus novāra, līdz tie ir gatavi, notīra, sagriež kubiņos. Sasmalcinātās plūmes kopā ar cukuru sautē aptuveni 25–30 minūtes, pēc tam tās sablendē. Gatavajai masai pievieno kubiņos sagrieztās plūmes, kardamonu, laima miziņu un kastaņus, sautē vēl 5 minūtes.

Vairāk sadaļu