Gāzes plīts

Ēdiena gatavošana notiek uz atklātas liesmas, ko nodrošina gāze. Gāzes plīts enerģijas izmantošanas lietderības koeficients ir zems, tikai 30 – 40 %. Tas nozīmē, ka 60 – 70 % enerģijas izkūp gaisā, radot siltuma zudumus. Salīdzinot ar elektrisko plīts virsmu, iegādes izmaksas ir zemākas, bet gāzes plītij ir vairāki trūkumi:

  • gatavošanas procesā veidojas izdegušās gāzes kvēpi un nosēdumi, tādēļ nepieciešams jaudīgs tvaika nosūcējs un pastiprināta ventilācijas nodrošināšana,
  • lietojot gāzes plīti, gāzes sadegšanas procesa ietekmē samazinās skābekļa daudzums telpā,
  • trauki deformējas, kā arī to pamatne nokvēpst pēc ilgstošas lietošanas uz gāzes plīts virsmas,
  • gāzes plīts virsma ir ugunsnedroša, ja atstāta bez uzraudzības,
  • pastāv saindēšanās un eksplozijas risks
  • gāzes cepeškrāsnī gatavots ēdiens var uzsūkt gāzes degšanas blakusproduktu sīkās daļiņas.

Specifikācija. Nepieciešams dabasgāzes pievads vai gāzes balons.

Ietekme uz iekštelpu gaisa kvalitāti. Gāzes sadegšanas procesa ietekmē telpā samazinās skābekļa daudzums un veidojas izdegušās gāzes kvēpi, nosēdumi.

Nepieciešamie trauki. Speciāli trauki nav nepieciešami. Izmantojami arī trauki ar deformētu vai ļoti izliektu pamatni, piemēram, vokpanna.

Gatavošanas ātrums. Salīdzinoši ilgs laiks, līdz ūdens sasniedz vārīšanās temperatūru.

Drošība. Plīts pati neizslēdzas.

Ugunsdrošība. Ugunsnedroša, ja atstāta bez uzraudzības, un var apdedzināties ar atklāto liesmu.

Kopšana. Nav viegli tīrīt plīts režģi un piedegušu ēdienu.

Jautājumi un atbildes par citām tēmām

Vairāk sadaļu