Kādu plīts virsmu izvēlēties? Kā to efektīvi izmantot?

Kas gan būtu virtuve bez plīts virsmas! Piedāvājums veikalu plauktos ir tik plašs, ka rodas jautājums – kā izvēlēties sev piemērotāko? Ir daudz jautājumu, uz kuriem atbildes jānoskaidro vēl pirms plīts virsmas iegādes. Gāzes vai elektrisko plīti? Kuru labāk izvēlēties, lai virtuvē pie plīts būtu ērti un patīkami saimniekot?

Gāzes plīts

Ēdiena gatavošana notiek uz atklātas liesmas, ko nodrošina gāze. Gāzes plīts enerģijas izmantošanas lietderības koeficients ir zems, tikai 30 – 40 %. Tas nozīmē, ka 60 – 70 % enerģijas izkūp gaisā, radot siltuma zudumus. Salīdzinot ar elektrisko plīts virsmu, iegādes izmaksas ir zemākas, bet gāzes plītij ir vairāki trūkumi:

  • gatavošanas procesā veidojas izdegušās gāzes kvēpi un nosēdumi, tādēļ nepieciešams jaudīgs tvaika nosūcējs un pastiprināta ventilācijas nodrošināšana,
  • lietojot gāzes plīti, gāzes sadegšanas procesa ietekmē samazinās skābekļa daudzums telpā,
  • trauki deformējas, kā arī to pamatne nokvēpst pēc ilgstošas lietošanas uz gāzes plīts virsmas,
  • gāzes plīts virsma ir ugunsnedroša, ja atstāta bez uzraudzības,
  • pastāv saindēšanās un eksplozijas risks
  • gāzes cepeškrāsnī gatavots ēdiens var uzsūkt gāzes degšanas blakusproduktu sīkās daļiņas.

Specifikācija. Nepieciešams dabasgāzes pievads vai gāzes balons.

Ietekme uz iekštelpu gaisa kvalitāti. Gāzes sadegšanas procesa ietekmē telpā samazinās skābekļa daudzums un veidojas izdegušās gāzes kvēpi, nosēdumi.

Nepieciešamie trauki. Speciāli trauki nav nepieciešami. Izmantojami arī trauki ar deformētu vai ļoti izliektu pamatni, piemēram, vokpanna.

Gatavošanas ātrums. Salīdzinoši ilgs laiks, līdz ūdens sasniedz vārīšanās temperatūru.

Drošība. Plīts pati neizslēdzas.

Ugunsdrošība. Ugunsnedroša, ja atstāta bez uzraudzības, un var apdedzināties ar atklāto liesmu.

Kopšana. Nav viegli tīrīt plīts režģi un piedegušu ēdienu.

Elektriskās plīts virsma ar metāla sildriņķiem

Siltumenerģijas rašanos nodrošina sildelements, kas ievietots virsmas pamatnē un pārsegts ar metāla apvalku. Elektriskās plīts enerģijas izmantošanas lietderības koeficients ir nedaudz augstāks nekā gāzes plītij, sasniedzot 40 – 45 %. Šāda veida plītis pazūd no veikalu plauktiem to zemās energoefektivitātes dēļ.

Specifikācija. Uzstādot 4 sildriņķu virsmu, iesakām izvērtēt, vai elektroenerģijas pieslēgums ir piemērots un vai nav nepieciešams palielināt atļauto slodzi.

Energoefektivitāte. Relatīvi liels elektroenerģijas patēriņš.

Ietekme uz iekštelpu gaisa kvalitāti. Neveidojas kvēpi un nosēdumi.

Nepieciešamie trauki. Ieteicams izmantot traukus ar biezu pamati, kas darbojas kā siltuma akumulators.

Gatavošanas ātrums. Salīdzinoši ilgs laiks, līdz ūdens sasniedz vārīšanās temperatūru.

Drošība. Plīts pati neizslēdzas.

Ugunsdrošība. Var apdedzināties, sildriņķi atdziest stipri lēnāk nekā uzkarst.

Kopšana. Piedegušu ēdienu grūti notīrīt.

Elektriskā plīts ar stikla keramikas virsmu

Zem plīts virsmas izvietotas metāla spirāles vai speciāla lente, kas uzkarst un novada siltumu – infrasarkano starojumu – uz plīts virsmu. Tās enerģijas izmantošanas lietderības koeficients ir 60 – 70 %.

Specifikācija. Uzstādot 4 sildriņķu virsmu, iesakām izvērtēt, vai elektroenerģijas pieslēgums ir piemērots un vai nav nepieciešams palielināt atļauto slodzi.

Energoefektivitāte. Par 30 % mazāks elektroenerģijas patēriņš nekā elektriskajai plītij ar metāla sildriņķiem.

Ietekme uz iekštelpu gaisa kvalitāti. Neveidojas kvēpi un nosēdumi.

Nepieciešamie trauki. Ieteicams izmantot traukus ar biezu pamatni, kas darbojas kā siltuma akumulators, un līdzenu pamatni, lai nebojātu plīts virsmu.

Gatavošanas ātrums. Salīdzinoši ilgs laiks, līdz ūdens sasniedz vārīšanās temperatūru.

Drošība. Plīts pati neizslēdzas.

Ugunsdrošība. Var apdedzināties, sildriņķi atdziest stipri lēnāk nekā uzkarst.

Kopšana. Piedegušu ēdienu grūti notīrīt, tas jādara saudzīgi, lai nesaskrāpētu virsmu.

Indukcijas plīts

Tās darbības pamatā ir elektromagnētiskā enerģija, kas magnētiskā lauka iedarbībā pārveidojas siltumenerģijā. Indukcijas sildvirsmas lietderības koeficients ir 80 – 90 %. Izmaksu ziņā gatavošana uz indukcijas plīts ir līdzvērtīga vai pat izdevīgākā nekā gatavošana uz gāzes plīts. Turklāt, pilnveidojot plīts izmantošanas paradumus, var samazināt elektroenerģijas patēriņu.

Specifikācija. Uzstādot 4 sildriņķu virsmu, iesakām izvērtēt, vai elektroenerģijas pieslēgums ir piemērots un vai nav nepieciešams palielināt atļauto slodzi.

Energoefektivitāte. Par 50 % mazāks elektroenerģijas patēriņš nekā elektriskajai plītij ar metāla sildriņķiem.

Ietekme uz iekštelpu gaisa kvalitāti. Neveidojas kvēpi un nosēdumi.

Nepieciešamie trauki. Nepieciešami trauki ar speciālu pamatni, kas paredzēta indukcijas plītīm. Pieliekot magnētu pie trauka pamatnes, var pārbaudīt tā piemērotību – ja magnēts pielīp, trauks būs derīgs plītij.

Gatavošanas ātrums. Salīdzinot ar citām virsmām, ūdens sasniedz vārīšanās temperatūru aptuveni 2 reizes ātrāk.

Drošība. Noņemot trauku, virsma uzreiz izslēdzas un strauji atdziest.

Ugunsdrošība. Pati plīts virsma neizdala siltumu un uzsilst tikai no sakarsušā trauka, nepārsniedzot 70 °C virsmas temperatūru.

Kopšana. Viegli kopjama, ēdiens nepiedeg.

Plīts virsmu savstarpējais salīdzinājums

Aicinām iepazīties ar visu plīts virsmu savstarpējo salīdzinājumu, kas var noderēt, dodoties sev piemērotākās plīts virsmas meklējumos.

  Gāzes plīts Elektriskā plīts ar metāla sildriņķiem Elektriskā plīts ar stikla keramikas virsmu Indukcijas plīts
Nepieciešams Dabasgāzes pievads vai gāzes balons Uzstādot 4 sildriņķu virsmu, iesakām izvērtēt, vai elektroenerģijas pieslēgums ir piemērots un vai nav nepieciešams palielināt atļauto slodzi.
Enerģijas patēriņš mēnesī (4 cilvēku ģimenei) 6–7 m3 dabasgāzes vai
17 litri balona gāzes
60–70 kWh 40–50 kWh 30–35 kWh
Energoefektivitāte   –  Relatīvi liels elektroenerģijas patēriņš Par 30 % mazāks elektroenerģijas patēriņš, nekā elektriskajai plītij ar metāla sildriņķiem   Par 50 % mazāks  elektroenerģijas patēriņš, nekā elektriskajai plītij ar metāla sildriņķiem
Ugunsdrošība Ugunsnedroša, ja atstāta bez uzraudzības; var apdedzināties ar atklāto liesmu  Var apdedzināties, sildriņķi atdziest stipri lēnāk, nekā uzkarst    Pati plīts virsma neizdala siltumu un uzsilst tikai no sakarsušā katliņa, nepārsniedzot 70 °C virsmas temperatūru, risks apdedzināties ir minimāls
Drošība, to lietojot  Plīts pati neizslēdzas  Noņemot trauku, virsma uzreiz izslēdzas un strauji atdziest
Enerģijas izmantošanas lietderības koeficients  30–40 % 40–45 %  60–70 %   80–90 %
Ietekme uz iekštelpu gaisa kvalitāti  Gāzes sadegšanas procesā telpā samazinās skābekļa daudzums; veidojas izdegušās gāzes kvēpi un nosēdumi   Neveidojas kvēpi un nosēdumi  
Nepieciešamie trauki  Speciāli trauki nav nepieciešami, var izmantot traukus ar deformētu pamatni  Ieteicams izmantot traukus ar biezu pamati, kas darbojas kā siltuma akumulators  Ieteicams izmantot traukus ar biezu pamati, kas darbojas kā siltuma akumulators, un līdzenu pamatni, lai nebojātu plīts virsmu Nepieciešami trauki ar speciālu pamatni, kas paredzēta indukcijas plītīm; trauku piemērotību var pārbaudīt, pieliekot magnētu pie trauka pamatnes – ja magnēts pielīp, trauks plītij būs derīgs  
Ietekme uz traukiem Pēc ilgstošas lietošanas trauku pamatne nokvēp, un trauki deformējas  Traukus nebojā   
Gatavošanas ērtums  Sildīšanas jaudu var momentāni palielināt un samazināt Sildīšanas jaudu nevar momentāni palielināt un samazināt    Sildīšanas jaudu var momentāni palielināt un samazināt
Gatavošanas ātrums  Salīdzinoši ilgs laiks, līdz ūdens sasniedz vārīšanās temperatūru    Ūdens sasniedz vārīšanās temperatūru aptuveni 2 reizes ātrāk, nekā vārot uz pārējām virsmām
Kopšana  Plīts režģi un piedegušu ēdienu zem gāzes degļiem grūti notīrīt  Piedegušu ēdienu grūti notīrīt   Piedegušu ēdienu grūti notīrīt, tas jādara saudzīgi, lai nesaskrāpētu virsmu  Viegli kopjama virsma, ēdiens nepiedeg

Jautājumi un atbildes par citām tēmām

Vairāk sadaļu