Izvēle

Ir daudz jautājumu, uz kuriem atbildes jānoskaidro pirms plīts virsmas iegādes. Gāzes vai elektrisko plīti? Kuru labāk izvēlēties, lai virtuvē pie plīts būtu ērti un patīkami saimniekot?

Izvēlē starp gāzes un elektrisko plīti daudzi izvēlējušies pirmo, jo vecākās paaudzes elektrisko plīts virsmu dēļ sabiedrībā savulaik veidojušies daudzi aizspriedumi. Laikam ejot un tehnikai attīstoties, elektriskā plīts ir kļuvusi par daudz ērtāku, drošāku un ekonomiskāku izvēli. Turklāt ir veiktas izmaiņas likumos un tiesību aktos, tādēļ, ja tas ir aktuāli, aicinām apdomāt pāreju no gāzes uz elektrisko plīti.

Kādēļ ir vērts pāriet uz elektrisko plīti?

  • Komforts: gatavojot uz elektriskās plīts, nerodas degšanas blakusprodukti, līdz ar to nav nepieciešams tik jaudīgs tvaika nosūcējs kā gāzes plītij, turklāt virtuves mēbeles nepārklājas ar netīrumiem. Indukcijas plīts komforta ziņā ir visērtākā – pie tās nepiedeg ēdiens, kā arī sildīšanas intensitāti var regulēt gluži kā gāzes plītij uguni.
  • Drošība un veselība: gāzes plīts darbojas ar atklātu liesmu, līdz ar to ir risks gan apdedzināties, gan izraisīt ugunsgrēku mājoklī. Gāze no balona, ja tas atstāts nenoslēgts, var noplūst un izraisīt nopietnas veselības problēmas, tā ir arī sprādzienbīstama. Jaunākās elektriskās plītis neuzkarst, automātiski izslēdzas, ja uz tās ir izlijis šķidrums vai nekas netiek gatavots, turklāt tām ir iespēja bloķēt vadības paneli, līdz ar to padarot plīts lietošanu drošu arī ģimenēm ar bērniem.
  • Efektivitāte: lai gan izmaksas, gatavojot ar gāzes plīti, ir nelielas, tas tomēr nav efektīvākais un videi draudzīgākais veids. Gatavošana uz indukcijas plīts ir videi draudzīgāka, jo aptuveni 80–90 % elektrības tiek patērēta produktu sildīšanai, savukārt gāzes plītīm šis rādītājs ir vien 35–40 %. Tāpat visas elektriskās virsmas var uzskatīt par videi draudzīgākām, jo, uz tām gatavojot, CO2 emisijas nerodas, bet, sadedzinot dabasgāzi vai propāna-butāna maisījumu, tiek radīta tiešā emisija, kas nonāk dzīvojamā telpā, patērējot arī tajā esošo skābekli. Savukārt elektriskās virsmas tiek ražotas aizvien efektīvākas – indukcijas plīts patērē par 50 % mazāk elektrības nekā, piemēram, vecākās paaudzes elektriskās plītis ar metāla sildriņķiem.

Aicinām iepazīties ar visu plīts virsmu savstarpējo salīdzinājumu, kas var noderēt, dodoties sev piemērotākās plīts virsmas meklējumos.

  Gāzes plīts Elektriskā plīts ar metāla sildriņķiem Elektriskā plīts ar stikla keramikas virsmu Indukcijas plīts
Nepieciešams Dabasgāzes pievads vai gāzes balons Uzstādot 4 sildriņķu virsmu, iesakām izvērtēt, vai elektroenerģijas pieslēgums ir piemērots un vai nav nepieciešams palielināt atļauto slodzi.
Enerģijas patēriņš mēnesī (4 cilvēku ģimenei) 6–7 m3 dabasgāzes vai
17 litri balona gāzes
60–70 kWh 40–50 kWh 30–35 kWh
Energoefektivitāte   –  Relatīvi liels elektroenerģijas patēriņš Par 30 % mazāks elektroenerģijas patēriņš, nekā elektriskajai plītij ar metāla sildriņķiem   Par 50 % mazāks  elektroenerģijas patēriņš, nekā elektriskajai plītij ar metāla sildriņķiem
Ugunsdrošība Ugunsnedroša, ja atstāta bez uzraudzības; var apdedzināties ar atklāto liesmu  Var apdedzināties, sildriņķi atdziest stipri lēnāk, nekā uzkarst    Pati plīts virsma neizdala siltumu un uzsilst tikai no sakarsušā katliņa, nepārsniedzot 70 °C virsmas temperatūru, risks apdedzināties ir minimāls
Drošība, to lietojot  Plīts pati neizslēdzas  Noņemot trauku, virsma uzreiz izslēdzas un strauji atdziest
Enerģijas izmantošanas lietderības koeficients  30–40 % 40–45 %  60–70 %   80–90 %
Ietekme uz iekštelpu gaisa kvalitāti  Gāzes sadegšanas procesā telpā samazinās skābekļa daudzums; veidojas izdegušās gāzes kvēpi un nosēdumi   Neveidojas kvēpi un nosēdumi  
Nepieciešamie trauki  Speciāli trauki nav nepieciešami, var izmantot traukus ar deformētu pamatni  Ieteicams izmantot traukus ar biezu pamati, kas darbojas kā siltuma akumulators  Ieteicams izmantot traukus ar biezu pamati, kas darbojas kā siltuma akumulators, un līdzenu pamatni, lai nebojātu plīts virsmu Nepieciešami trauki ar speciālu pamatni, kas paredzēta indukcijas plītīm; trauku piemērotību var pārbaudīt, pieliekot magnētu pie trauka pamatnes – ja magnēts pielīp, trauks plītij būs derīgs  
Ietekme uz traukiem Pēc ilgstošas lietošanas trauku pamatne nokvēp, un trauki deformējas  Traukus nebojā   
Gatavošanas ērtums  Sildīšanas jaudu var momentāni palielināt un samazināt Sildīšanas jaudu nevar momentāni palielināt un samazināt    Sildīšanas jaudu var momentāni palielināt un samazināt
Gatavošanas ātrums  Salīdzinoši ilgs laiks, līdz ūdens sasniedz vārīšanās temperatūru    Ūdens sasniedz vārīšanās temperatūru aptuveni 2 reizes ātrāk, nekā vārot uz pārējām virsmām
Kopšana  Plīts režģi un piedegušu ēdienu zem gāzes degļiem grūti notīrīt  Piedegušu ēdienu grūti notīrīt   Piedegušu ēdienu grūti notīrīt, tas jādara saudzīgi, lai nesaskrāpētu virsmu  Viegli kopjama virsma, ēdiens nepiedeg

Kā pārslēgties no gāzes uz elektrisko plīti?

Lai pārslēgtos no gāzes uz elektrisko plīti, nepieciešams:

elektrum_560x560_lv.png 

Kas vēl jāņem vērā, izvēloties plīts virsmu?

  • Pirms jaunas elektriskās plīts iegādes svarīgi izvērtēt esošā elektrības pieslēguma jaudu, konsultējoties ar sertificētu elektrospeciālistu. Ja tiek konstatēts, ka ar esošo jaudu nepietiek, aicinām vērsties AS "Sadales tīkls", piesakot slodzes palielinājumu.
  • Visekonomiskākās ir indukcijas tipa elektriskās plītis ar stikla keramikas virsmu. Elektrības patēriņš tām ir par 50 % mazāks nekā plītīm ar metāla sildvirsmām. Tā ir ērta lietošanai – tiklīdz uz indukcijas plīts virsmas novieto katlu vai pannu, zem tā notiek reakcija ar objektu un rodas elektromagnētiskās indukcijas plūsmas, kuras ātri uzsilda trauku, pašu virsmu atstājot aukstu.
  • Indukcijas virsmām mēdz būt 1–4 sildīšanas zonas ēdiena pagatavošanai. Iesakām izvēlēties zonu skaitu atkarībā no tā, cik daudz cilvēku ir ģimenē un cik daudz dažādu ēdienu plānots gatavot vienlaikus.

Jautājumi un atbildes par citām tēmām

Vairāk sadaļu