Kopšana

  • Cepeškrāsns tīrīšana nav vieglākais no mājsaimniecības darbiem, iespējams, tādēļ arvien vairāk ražotāju piedāvā cepeškrāsnis ar pašattīrīšanās funkciju. Svarīgi ievērot, ka šādām cepeškrāsnīm nedrīkst izmantot sadzīves ķīmiju, speciālos tīrīšanas līdzekļus, jo tie var sabojāt krāsns emaljas pārklājumu.
  • Neatkarīgi no cepeškrāsns pašattīrīšanās funkcijas izmantošanas vai manuālas tīrīšanas, vienmēr pirms cepeškrāsns iekšpuses tīrīšanas jāpārliecinās, ka krāsns ir atdzisusi līdz istabas temperatūrai!
  • Cepeškrāsns tīrīšanai ir jāizmanto parastie sūkļi un drānas. Nav ieteicams lietot birstes un spirālveida metāla skrāpjus, jo tie var sabojāt krāsns sienu pārklājumu.
  • Cepeškrāsns durtiņas/stiklu nepieciešams regulāri tīrīt, to var paveikt, izmantojot sodu un citrona sulu/citronskābi.

Uz cepeškrāsns durtiņām biezā slānī jāuzber dzeramā soda, pēc tam pāri jāizsmidzina vienādās daļās sajaukts citrona sulas/citronskābes un ūdens šķīdums, lai izveidotos pasta. Pasta jāatstāj uz durtiņām aptuveni 15 minūtes, pēc tam ar sūkli vai lupatiņu var notīrīt traipus. Pastu vislabāk noņemt ar birstītes palīdzību, nevis ūdeni. Nobeigumā cepeškrāsns durtiņas jānoslauka ar sausu lupatiņu, vislabāk mikrošķiedras.

Lai tīrītu cepeškrāsns iekšpusi, aicinām izmantot videi draudzīgus, ne mazāk efektīvus tīrīšanas līdzekļus:

  • Citrona sula un soda – nepieciešams sajaukt citrona sulu ar dzeramo sodu, pievienot nedaudz silta ūdens, iegūstot dabisku un iedarbīgu cepeškrāsns tīrīšanas līdzekli. Ar to var apstrādāt gan sānu, gan apakšējo cepeškrāsns virsmu, izmantojot birstīti vai sūkli. Ja nepieciešams atbrīvoties no piekaltušiem netīrumiem, maisījumu ieteicams atstāt uz virsmas visu nakti.
  • Tvaiks – to var izmantot arī tad, ja cepeškrāsnij nav hidrolīzes jeb tvaika režīma. Nepieciešams karstumizturīgos traukos ieliet ūdeni un ievietot tos cepeškrāsnī, iestatīt temperatūru 100 ˚C un atstāt uz 30–45 min. Ūdens vārīšanās laikā radies tvaiks atmiekšķēs netīrumus, un tos būs vieglāk notīrīt.

Eksperti iesaka veikt cepeškrāsns tīrīšanu vismaz reizi 3–6 mēnešos vai biežāk, ja nepieciešams. Ja krāsns tiek izmantota bieži, vislabāk tīrību ievērot regulāri, turklāt, jo biežāk ierīce tiks kopta, jo vieglāks un ātrāks būs arī tīrīšanas process. Regulāri tīrīta cepeškrāsns arī kalpos ilgāk, nekaitējot maltītei un samazinot mikrobu klātbūtni, kas varētu to ietekmēt.

Jautājumi un atbildes par citām tēmām

Vairāk sadaļu