Friteris - izvēle, lietošana un kopšana

Izvēle

  • Pirms fritera iegādes aicinām rūpīgi apsvērtnepieciešamību. Tāpat jāizvērtē, cik ietilpīga ierīce būtu nepieciešama, – vai plānojat gatavot nelielu daudzumu produktu, piemēram, kartupeļus frī ģimenes pusdienām, vai lielākas maltītes, cepot arī veselus gaļas gabalus viesībām, pasniedzot fritētas zivis vai vistas gaļu.
  • Friteru jauda ierasti ir no 1800 līdz 2200 W. Jo jaudīgāka ierīce, jo ātrāk tiks uzsildīta eļļa.
  • Visiem modeļiem ir termostats, kas norāda, kad var sākt gatavot. Pieejami arī modeļi, ko var digitāli kontrolēt, taču to izmaksas ir augstākas.
  • Aicinām izvēlēties friteri ar noņemamu eļļas nodalījumu, noplūdes sistēmu vai automātiskiem eļļas filtriem, kas izlietoto eļļu izfiltrēs, ļaujot to izmantot atkārtoti.
  • Friteru tilpums ir 1,5 līdz 25 l (ietilpīgāki modeļi ar vienu tvertni). Profesionālai lietošanai nepieciešama ietilpīgāka ierīce, turklāt visbiežāk tiek izmantoti friteri ar divām cepšanas tvertnēm, kas ļauj pagatavot lielu daudzumu vai dažādus ēdienus vienlaikus.
  • Pirms fritera iegādes noteikti pārbaudiet virtuves skapju augstumu un izplānojiet, kur novietosiet šo jauno ierīci.
  • Izvēloties friteri, svarīgi izraudzīties viegli tīrāmu un izjaucamu ierīci. Vēlams, lai visas detaļas, izņemot vadības bloku, drīkstētu mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā (jābūt norādei uz iepakojuma), protams, šāda fritera detaļas varēs mazgāt arī izlietnē.
  • Pievērsiet uzmanību fritera filtrēšanas sistēmai. Ierasti friteri ir aprīkoti ar filtriem, kas absorbē taukus un nepatīkamas smakas. Ir pieejamas ierīces ar maināmiem un arī iebūvētiem filtriem, iebūvētie būs vieglāk kopjami.

Lietošana

Ēst gatavošana, arī fritēšana, ir māksla, taču, tāpat kā jebkuras citas gatavošanas metodes gadījumā, vienmēr ir svarīgi ievērot drošību!

  • Lai novērstu eļļas izšļakstīšanos, izvairieties no ūdens izmantošanas fritera ierīces tuvumā, rūpīgi noslaukiet fritera ierīci pēc tīrīšanas, kā arī nosusiniet produktus (piemēram, izmantojot papīra dvieli) pirms iegremdēšanas eļļā.
  • Cepšanai izmantojiet tikai eļļas ar augstu dūmošanas punktu. Dūmošana liecina, ka eļļā esošās vielas sāk sadalīties kaitīgos savienojumos. Dažādām eļļām dūmošanas punkts var svārstīties no 160 °C līdz pat 230 °C. Fritēšanai piemērotas būs eļļas ar dūmošanas punktu virs 180 °C, piemēram, augu eļļas (rapšu, saulespuķu u. c.), olīveļļa nav ieteicama un arī sviestu nevar lietot fritēšanai.
  • Centieties saglabāt vienmērīgu eļļas temperatūru. Temperatūrai pazeminoties, ēdienam var tikt pārcepta ārpuse un nepietiekami pagatavota iekšpuse. Tādēļ nepiepildiet cepšanas tvertni pārāk blīvi, labāk gatavot nelielas porcijas. Savukārt atdzesētiem vai atkausētiem produktiem jāļauj sasilt līdz istabas temperatūrai un tikai tad tos var cept.
  • Kvalitatīva fritera detaļas: rezervuārs (tilpne) ir viegli izceļams no korpusa, izņemama spirāle no eļļas rezervuāra, vēlams, lai vākā būtu iebūvēts filtrs, kas novērš cepšanas aromātu izplatīšanos.
  • Izmantojot friteri, novietojiet to uz gāzes vai elektriskās plīts virsmas un tvaika nosūcēju ieslēdziet uz pilnu jaudu – tas samazinās cepšanas smaržas izplatīšanos pa visu māju.

Kopšana

  • Nav nekāds pārsteigums, ka friteru tīrīšana nav izklaide. Lai gan lielākoties modeļi piedāvā iespēju ierīces grozu un sietu mazgāt trauku mazgājamā mašīnā, tomēr nepatīkamākais darbs – iztukšot ierīci no izlietotās eļļas – tāpat paliek.

Jautājumi un atbildes par citām tēmām