Gaisa cepamkatls - izvēle, lietošana un kopšana

Izvēle

  • Vispirms aicinām izvērtēt, kādām vajadzībām vēlaties to izmantot, cik bieži un kāda veida maltīti tajā gatavosiet. Pēc izskata gaisa cepamkatls var atgādināt multivārāmos katlus, tomēr multivārāmais katls vairāk ir piemērots sautēšanai un vārīšanai, savukārt gaisa cepamkatls – cepšanai.
  • Izvēloties gaisa cepamkatlu, īpaša uzmanība jāpievērš ierīces tilpumam. Jo lielāks tilpums, jo lielāka būs ierīces jauda. Turklāt tas arī nosaka, cik daudz produktu norādītajā laikā un vienā reizē varēsiet pagatavot. Mazāki gaisa cepamkatli (1,2 litri) būs piemēroti 1–2 cilvēkiem, vidēja izmēra (3–4 litri) ieteicami 2–3 cilvēku mājsaimniecībai, bet lielāki (6 litri vai vairāk) būs piemēroti lielākām ģimenēm ar 4–6 cilvēkiem.
  • Jāņem vērā, ka mazāka tilpuma gaisa cepamkatla iekārta nozīmēs arī ātrāku maltītes pagatavošanu, jo karstais gaiss ātrāk un daudz biežāk nokļūs līdz produktiem nekā lielāka tilpuma gaisa cepamkatlā, kur gaisam ir jācirkulē lielākā tilpnē.
  • Vienlaikus ir jāizvērtē elektroierīces jauda, nosakot, cik ātri konkrētā ierīce sasniegs nepieciešamo temperatūru – jo ātrāk tā uzsils, jo mazāk elektrības patērēs.
  • Tirgū ir pieejami dažādi modeļi, kas pamatfunkcijas pildīs līdzvērtīgi, tomēr ir iespējams izvēlēties gan ierīci ar manuālu temperatūras un gatavošanas laika iestatīšanu, gan ar iespēju automātiski aprēķināt vajadzīgo laiku, šīs ierīces būs aprīkotas ar skārienjutīgu ekrānu un citām papildu funkcijām, tādējādi, izvērtējot piedāvājumu, jāraugās no individuālām vēlmēm un iespējām.

Lietošana

  • Gaisa cepamkatlā var pagatavot lielāko daļu ēdienu, ko parasti gatavo taukvāres katlā vai cepeškrāsnī, tostarp gaļu, zivis, dārzeņus un konditorejas izstrādājumus. Jāņem vērā, ka, izmantojot restes, friterī nav vēlams ievietot produktus mīklas apvalkā, jo mīkla notecēs. Ieteicams izvēlēties sausās garšvielas, jo mazāks mitruma daudzums nodrošinās kraukšķīgāku rezultātu.
  • Zinot, ka šī ir veselīga alternatīva taukvāres katlam, lielākajai daļai gaļas produktu nav nepieciešams pievienot eļļu. Ja gatavojamais ēdiens ir pietiekami sulīgs, jāpieber tikai sāls un iecienītās garšvielas. Liesākiem gaļas gabaliem gan jāpievieno (vēlams apsmidzinot) nedaudz augu vai rapšu eļļas, kas ir karstumizturīgākas. Savukārt, ja ir vēlme pievienot maltītei kādu mērci, dariet to gatavošanas pēdējās minūtēs.

Kopšana

  • Vienmēr pirms tīrīšanas atvienojiet elektroierīci no strāvas avota un pārliecinieties, ka tā ir atdzisusi!
  • Gaisa cepamkatlu ieteicams iztīrīt pēc katras lietošanas reizes.
  • Lielākajai daļai gaisa cepamkatlu cepšanas grozus un restes var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. Ja šādas iespējas tomēr nav, ieteicams izmantot samitrinātu sūkli vai mīkstu lupatiņu, lai piekļūtu visiem groza un restes stūrīšiem un spraugām.
  • Ja pēc gatavošanas ierīces tilpnē uzkrājusies eļļa, to vispirms vēlams izslaucīt ar papīra dvieli.
  • Esiet saudzīgi un netīriet pārāk spēcīgi, izvairieties no abrazīviem (pārāk asiem) tīrīšanas instrumentiem, jo daudzi gaisa cepamkatla grozi ir pārklāti ar nepiedegošu pārklājumu, ko var viegli noberzt.
  • Ja ierīcei pievienotais grozs vai restes ir grūti notīrāmi, iemērciet tos siltā ūdenī uz aptuveni 10 minūtēm un pēc tam nomazgājiet, kā arī rūpīgi noslaukiet.
  • Pēc tīrīšanas rūpīgi nosusiniet ierīci ar sausu drānu, dvieli.

Jautājumi un atbildes par citām tēmām