Mazā cepeškrāsns - izvēle, lietošana un kopšana

Izvēle

  • Tirgū pieejamas dažāda veida un tilpuma mazās cepeškrāsnis, tādēļ vispirms aicinām izvērtēt, kādiem mērķiem vēlaties to izmantot. Ja plānojat ar to aizvietot līdzšinējo cepeškrāsni, ieteicams izvēlēties lielāka tilpuma iekārtu, savukārt, ja cepeškrāsns funkcijas izmantojat reti un nelielām maltītēm, iespējams iegādāties mazāka tilpuma krāsni.
  • Pirms iegādes iesakām izmērīt plānoto vietu un pārliecināties, ka jaunā cepeškrāsns ietilps virtuvē un tai apkārt būs pietiekami daudz vietas, novēršot siltuma pārnesi uz sienām vai citām virtuves iekārtām. Lielākā daļa modeļu ir paredzēti novietošanai uz virtuves darba virsmas vai virtuves saliņas.
  • Galvenais, kam būtu jāpievērš uzmanība, izvēloties cepeškrāsni, – cik ātri iekārta sasniedz nepieciešamo temperatūru. Jo ātrāk tā uzsils, jo mazāk elektrības patērēs, tātad, izvēloties mazāka tilpuma cepeškrāsni, iespējams samazināt kopējo elektrības patēriņu.
  • Salīdzinot maksimālo jaudu, kas tiek sākotnēji izmantota, lai sasniegtu vēlamo temperatūru, un cepeškrāsns tilpumu, secināts, ka lielāka tilpuma cepeškrāsns (71 l) 30 minūtēs patērēs aptuveni 1,77 kWh, savukārt maza tilpuma cepeškrāsns (6,2‒20 l) vidēji 0,8‒1,0 kWh.
  • Jāņem vērā, ka mazāka tilpuma cepeškrāsns būs piemērota neliela ēdiena daudzuma pagatavošanai, tai var būt mazāk funkciju, salīdzinot ar iebūvēto cepeškrāsni, kā arī tā, iespējams, nodrošinās zemāku temperatūru nekā iebūvētā cepeškrāsns.
  • Tā kā maza izmēra cepeškrāsnis straujāk uzsilst un gatavo maltīti ātrāk, izvēloties šo elektroierīci, pievērsiet uzmanību, vai konkrētajam modelim ir temperatūras kontrole un iepriekš iestatīta programmēšana. Lielākā daļa ierīču piedāvā mainīgu ar termostatu kontrolētu temperatūru, taču ir pieejami modeļi ar programmām, kas ļauj izvairīties no minējumiem par gatavošanas laiku. Noderīgs būs arī taimeris, palīdzot uzraudzīt gatavošanas laiku, jo tas atšķiras no cepšanas laika parastajā cepeškrāsnī.

Lietošana

  • Tāpat kā lielāku iebūvēto cepeškrāsni, arī mazo cepeškrāsni pirms gatavošanas ir svarīgi uzsildīt. Tas nodrošinās, ka maltīte vienmērīgi izcepsies un katru reizi tiks pagatavota nevainojami.
  • Svarīgi pārliecināties, ka cepešpanna/trauks, ko vēlaties izmantot, ir piemēroti konkrētajai krāsnij. Izvēlieties traukus, kas ir pietiekami mazi, lai ietilptu krāsnī, taču ir svarīgi, lai tajos būtu pietiekami daudz vietas ēdienam, ko gatavosiet.
  • Tā kā mazās cepeškrāsnis nav tik lielas kā tradicionālās, jārēķinās, ka ēdiens var pagatavoties ātrāk, tādēļ gatavošanas laikā nepieciešams pieskatīt maltīti, lai tā nepārgatavojas vai nepiedeg.

Mazajām cepeškrāsnīm parasti ir pieejamas šādas funkcijas:

Maza_cepeškrāsns_funkcijas.png

Kopšana

  • Mazās cepeškrāsnis salīdzinājumā ar iebūvētajām ir krietni vieglāk tīrīt, kas ir priekšrocība.
  • Lielākajai daļai modeļu iekšpusē ir nepiedegošs pārklājums, savukārt korpuss ir vai nu emaljēts, vai no nerūsējošā tērauda, tādēļ tas ir tikai jānoslauka.
  • Tērauda plaukti un paliktņi ir droši mazgājami trauku mazgājamajā mašīnā.
  • Lielākajai daļai ir noņemama paplāte, kur uzkrājas drupačas un citas ēdienu paliekas.

Jautājumi un atbildes par citām tēmām