Tvaika katli - izvēle, lietošana un kopšana

Izvēle

  • Atkarībā no cilvēku skaita mājsaimniecībā un dzīvesveida ir jāizvēlas atbilstoša izmēra tvaika katls un plauktiņu skaits. Lielajām mājsaimniecībām būs vajadzīgs lielāks modelis – aptuveni 10 litru. Ja regulāri tiek organizēti ģimenes pasākumi, noteikti ir jāpērk ierīce, kas ir pietiekami liela, lai pagatavotu ēdienu visiem ciemiņiem. Savukārt mazākām mājsaimniecībām ikdienas lietošanai būs piemērots 1,8 litru modelis.
  • Tvaika katlu jauda parasti svārstās no 500 W līdz 1500 W. Lielāka jauda nozīmē spēcīgāku sildelementu, kas nodrošina ātrāku sildīšanu un tvaicēšanu, kā arī rada lielāku enerģijas patēriņu. Tvaika katli ar mazāku jaudu ir piemēroti nelielām ēdienu porcijām, savukārt jaudīgāki var nodrošināt lielāku maltīšu pagatavošanu un ir lieliski piemēroti lielām mājsaimniecībām.
  • Lai ražotu tvaiku ēdiena gatavošanai, tvaika katlu darbības temperatūra ir no 100 °C līdz 130 °C. Tomēr dažiem tvaika katliem var būt regulējami temperatūras iestatījumi, kas ļauj izmantot dažādas gatavošanas metodes, piemēram, dārzeņu tvaicēšanu zemākā temperatūrā vai gaļas gatavošanu augstākā temperatūrā.
  • Tvaika katli ir jāizvēlas atbilstoši ģimenes vajadzībām, ņemot vērā nepieciešamās tvaicēšanas iespējas un funkcijas, piemēram, dārzeņu, zivju, gaļas, rīsu un citu ēdienu pagatavošana.
  • Lai pasargātu ne tikai ierīci, bet arī tās lietotājus, ieteicams izvēlēties tvaika katlu ar aizsardzību pret pārkaršanu, ūdens iztvaikošanu, kas automātiski izslēdz iekārtu, kad ūdens līmenis nokrītas pārāk zemu.
  • Dažiem tvaika katliem ir siltuma uzturēšanas funkcija, kas saglabā pagatavoto ēdienu siltu līdz pasniegšanas brīdim.
  • Izmantojot taimeri, ir iespējams vienkārši sekot līdzi gatavošanas laikam un izvairīties no ēdiena pārgatavošanas.
  • Lai atvieglotu tīrīšanu, ir pieejami tvaika katli, kurus var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā, kā arī dažiem modeļiem ir noņemamas daļas un speciālas formas, kuras atvieglo kopšanu.

Lietošana

  • Līdzīgi kā ar citām virtuves ierīcēm, svarīgi tās nepārslogot, tamdēļ rūpīgi izvērtējiet nepieciešamā ēdiena daudzumu. Tas ietaupīs gan laika, gan elektrības patēriņu, kā arī potenciāli samazinās pārtikas atkritumu daudzumu.
  • Raugieties, lai produkti pēc iespējas būtu vienāda lieluma un starp tiem paliktu nelielas atstarpes, nodrošinot maksimālu tvaika pieplūdi.
  • Pārmērīgi ilga ēdiena gatavošana tērē enerģiju un var negatīvi ietekmēt arī ēdiena kvalitāti, šī iemesla dēļ ieteicams izmantot taimera funkciju.
  • Tvaicēšanas grozs ļauj vienlaikus gatavot vairākus ēdienus, tādējādi ietaupot enerģiju un laiku.
  • Ūdens jāpievieno pēc vajadzības. Pārāk daudz ūdens liek katlam izmantot vairāk elektrības, lai uzsildītu lieko ūdeni.

Kopšana

  • Tvaika katla kopšanā vēlams ievērot ražotāja norādījumus.
  • Tvaika katls ir jātīra tik bieži, cik to lietojat, – attiecīgi pēc katras lietošanas reizes.
  • Ieteicams tvaika katla iekšpusi izslaucīt ar mitru drānu un ļaut tai kārtīgi nožūt pirms nākamās lietošanas reizes.
  • Tvaika katlam periodiski var būt nepieciešama rūpīgāka tīrīšana, piemēram, ūdens tvertnes atkaļķošana un ārējās virsmas tīrīšana. Šādas tīrīšanas biežums ir atkarīgs no tvaika katla lietošanas intensitātes un izmantotā ūdens minerālvielu satura.
  • Lai gan ir iespējama jebkura ēdiena tvaicētāja daļas tīrīšana, izvairieties no abrazīvu tīrīšanas līdzekļu izmantošanas, jo tie var sabojāt ierīci.
  • Lai notīrītu tvaika katlu, ūdens tvertne jāpiepilda ar ūdens un citrona sulas maisījumu (attiecībā 1:1), jāļauj tam nostāvēties vienu līdz divas stundas un pēc tam jāizskalo ar tīru ūdeni.

Jautājumi un atbildes par citām tēmām